WAAROM IJSHOCKEY

Wat is ijshockey?

IJshockey is de snelste teamsport ter wereld. Bijna 2 miljoen spelers, van alle leeftijden, beoefenen wereldwijd deze sport.
IJshockey is een snelle teamsport die gebaseerd is op vaardigheden, snelheid, discipline en teamwork. De sport vereist van de deelnemers dat zij snel kunnen denken en een meer dan goed reactievermogen hebben. Daarnaast ontwikkel je vele speciale vaardigheden, zoals schaatsen, toespelen van de puck naar een medespeler, de puck aan je stick voortbewegen en schieten van de puck.

Waarom zou je ijshockey willen spelen?

Voordelen voor kinderen zijn talrijk. Zij ontwikkelen met deze sport behendigheid, spierkracht en coördinatievermogen. Met ijshockey kan een kind ook zijn zelfvertrouwen opvijzelen; zijn of haar zelfrespect groeit en hij of zij leert in een team samen te werken met anderen. Het meest belangrijke is echter dat een kind op een positieve, gezonde en veilige manier met veel plezier met andere kinderen omgaat.

IJshockey is een geweldige sport om naar te kijken, maar nog geweldiger is het om ijshockey te spelen. Vanaf het begin dat een speler het ijs opstapt, geniet hij of zij en hoe meer hij of zij speelt, hoe groter dat plezier wordt.

Waarom spelen kinderen ijshockey?

Uit een studie is gebleken waarom kinderen op ijshockey gaan en waarom ze ook blijven ijshockeyen. De vele argumenten daartoe kan men opdelen in 4 categorieën, die hieronder in volgorde van belangrijkheid worden genoemd:
✔ Betrokkenheid
✔ Sensatie
✔ Uitblinken
✔ Succes

Betrokkenheid

Kinderen willen hechte relaties aangaan, ontwikkelen en behouden met teamgenoten en coaches. Zij willen bij een groep horen die hun accepteert en waardeert en zij willen samen plezier maken. Kinderen genieten van:
✔ vrienden maken
✔ met teamgenoten spelen
✔ bijeenkomsten met teamgenoten

Sensatie
Kinderen genieten van de snelheid en van de spanning die ijshockey biedt. Ook vinden zij het prachtig om een sport te bedrijven, die onderscheidend is en die ook iets onbekends heeft. Kinderen genieten van:
✔ de opwinding en de snelheid van de sport
✔ de gewaarwording om deel uit te maken van een team
✔ hard werken

Uitblinken
Kinderen willen uitblinken door ijshockey te spelen. Ze willen zich de vaardigheden van de sport toe eigenen en ze willen een goed ijshockeyer worden. Kinderen willen:
✔ gebruik maken van hun talenten
✔ nieuwe vaardigheden leren
✔ de beste zijn

Succes
Kinderen willen erkenning hebben en willen gewaardeerd worden voor wat ze bereikt hebben. Kinderen willen beloond worden en zij willen bekend worden als een ijshockeyspeler. Kinderen willen:
✔ winnen
✔ goed gevonden worden
✔ prijzen winnen

IJshockey is een gezinsactiviteit

De hele familie wordt aangemoedigd om de kinderen bij ijshockey te ondersteunen. Daarvoor is geen betere manier dan hun te laten zien dat je ook bij de sport betrokken bent. Als kinderen zien dat je als ouder enthousiast bent over ijshockey dan worden zij dat vanzelf ook.

De meeste ijshockeyactiviteiten zijn gebaseerd op de hulp van ouders, grootouders en andere familieleden en dat is nou juist de sleutel tot het succes! De betrokkenheid van ouders bij de activiteiten van hun kinderen dient van positieve, ondersteunende en bemoedigende aard zijn. Schelden, grof taalgebruik of een negatieve benadering zijn uit den boze!

Vaardigheden opgedaan op de ijsbaan sluiten aan of versterken de vaardigheden die kinderen thuis en op school opdoen en omgekeerd. Zo zijn bijvoorbeeld samenwerken (teamwork) en
samen delen belangrijke elementen, die in alle aspecten van het leven terug te vinden zijn.

Fair play en respect zijn waarden die de NIJB en de IIHF hoog in het vaandel hebben staan. Beide organisaties verwachten dan ook dat fair play en respect door alle betrokkenen bij de sport wordt onderstreept en wordt uitgedragen naar iedereen die ook maar iets met de ijshockeysport te maken heeft: tegenstanders, teamgenoten, teambegeleiders, coaches, scheidsrechters, ouders en toeschouwers. Dit is een belangrijke boodschap voor de kinderen, waarmee ze ook in hun verdere leven hun voordeel kunnen doen.

Ouders en verzorgers spelen ook een erg belangrijke rol als het om de veiligheid van de kinderen gaat. Een goed passend en gecertificeerde uitrusting is absoluut het begin van veilig ijshockey spelen.

De vier basisvaardigheden van ijshockey

Schaatsen

Schaatsen is de vaardigheid die ijshockey uniek maakt. Schaatsen is voor ijshockey, wat rennen voor voetbal is. Spelers van welk niveau dan ook, blijven trainen om hun schaatsvaardigheid te verbeteren. Kun je minder goed schaatsen dan is het des te moeilijker om andere essentiële vaardigheden onder de knie te krijgen.

Puck aan de stick voortbewegen

De puck aan de stick voortbewegen (puck handling) is van alle basisvaardigheden misschien wel de meest moeilijke om goed onder de knie te krijgen. Je kunt daardoor met de puck aan de stick over het ijs schaatsen en je tegenstander omspelen, waardoor je scoringskansen vergroot worden. De puck aan de stick voortbewegen is een van de meest opwindende onderdelen van ijshockey om naar te kijken en hoe beter een speler dat kan, hoe meer deze bij de wedstrijd betrokken wordt.

Toespelen van de puck

Het elkaar toespelen van de puck (passing) maakt ijshockey tot een echte teamsport waar je echt plezier aan beleeft. Door elkaar de puck toe te spelen raakt iedereen bij het spel betrokken, hetgeen het maken van een doelpunt tot een teamprestatie maakt. Samenwerken met teamgenoten en zo tot succes te komen, dat is waar het om draait. Het geeft iedereen een goed gevoel als je elkaar de puck toespeelt en juist daardoor een doelpunt scoort. Goed om te onthouden: een beslissende voorzet (assist) geven, is net zoveel waard als een doelpunt scoren.

Schieten

Op doel schieten is het eindresultaat van aanvalsspel dat moet leiden tot een doelpunt. Veel spelers besteden de meeste tijd aan het oefenen van schietvaardigheden. Zij denken namelijk dat het maken van een doelpunt het meeste plezier oplevert. Statistieken leren ons echter dat spelers vaak minder dan 6 keer per wedstrijd op doel schieten. Een ijshockeyspeler moet tijdens trainingen aan alle basisvaardigheden evenveel aandacht besteden, maar met speciale aandacht voor schaatsvaardigheid.

Uitrusting

Deze bladzijde is bedoeld om ouders, voor hun kind het ijs op gaat, een basisadvies te verstrekken met betrekking tot het kiezen van de juiste uitrusting. Het is slechts een richtlijn en meer daarover kan men te weten komen via de lokale vereniging. Houd drie belangrijke dingen in de gaten als u een ijshockeyuitrusting gaat aanschaffen:

  1. dat de uitrusting goed past
  2. dat de uitrusting in goede staat is
  3. dat de uitrusting goed onderhouden is

Als een uitrustingsstuk kapot is gegaan, vervang het dan meteen of laat het onmiddellijk repareren door een professional. Telkens nadat de uitrusting gebruikt is, dient deze uit de tas gehaald te worden, zodat deze kan drogen. Vraag na welke uitrusting uw kind nodig heeft om het ijs op te gaan. De vier belangrijkste uitrustingsstukken zijn:

Schaatsen
•    Schaatsen zijn voor een ijshockeyer het meest belangrijke aan zijn of haar uitrusting.
•    Koop nooit schaatsen ‘op de groei’, omdat dit mogelijk tot blessures kan leiden en de schaatsvaardigheid negatief beïnvloedt.
•    Schaatsen van een jonge ijshockeyspeler moeten dezelfde maat hebben als zijn of haar schoenen.

Handschoenen
•    Deze moeten stevig om de handen zitten echter niet te strak.
•    Een handschoen moet de elleboogbeschermer bij iedere beweging overlappen.
•    De bescherming aan de bovenkant van de handschoen moet schokken op kunnen vangen.

Helm
•    Maak de schroeven van de helm los en druk de zijkanten uit elkaar.
•    Plaats de helm op het hoofd van de speler, druk de zijkanten tegen het hoofd en zorg dat de helm goed past.
•    Maak nu, met de helm nog steeds op het hoofd, de schroeven weer vast

Stick
•    Met je schaatsen aan plaats je het blad van de stick op de grond. De steel van de stick moet dan tot aan je kin komen.
•    Voor jongere spelers dient men zogenaamde ‘junior sticks’ te gebruiken, daar deze lichter zijn. Ook hebben deze een dunnere steel en korter blad, terwijl ze ook flexibeler zijn dan gewone sticks.
•    Het gehele stickblad moet zich op het ijs bevinden als een speler zich in de zogenaamde ‘ready’-positie bevindt (‘ready’ = knieën lichtjes gebogen, voeten op schouderbreedte uit elkaar, twee handen aan de stick, hoofd rechtop en naar voren kijkend).

Een uitrustingsstuk moet het lichaamsdeel waarvoor het bestemd is, compleet bedekken Schaf nooit uitrustingsstukken aan op de groei, omdat dit tot ernstige blessures van een speler kan leiden.

De juiste start!

Elke speler zal door een leerproces heen moeten om zich de basisvaardigheden van het ijshockey eigen te maken. Basisvaardigheden die spelers laten genieten van het opwindende aan ijshockey en die het plezier in het spelen van ijshockey verhogen. De eerste stap in het leerproces is de belangrijkste, omdat de speler dan voor het eerst kennis maakt met ijshockey en hem of haar het juiste gevoel geeft. Als kinderen op een positieve en speelse manier kennis maken met ijshockey dan zullen ze ervan genieten en zullen ze door willen gaan met deze fantastische sport.

Kinderen kunnen de basisvaardigheden van ijshockey leren door ‘cross-ice’ (over de breedte van de ijsbaan) te spelen. Dit is een variant op het ‘echte’ ijshockey en speciaal bedoeld om het leerproces te versnellen. Hierdoor wordt een leuke, niet-competitieve atmosfeer gecreëerd, vooral als ze beginnen met het proces van het uitproberen van nieuwe vaardigheden en het realiseren van hun eerste successen.

De Nederlandse IJshockey Bond ondersteunt de clubs met een wervingsprogramma. De volledige versie van dit programma kunt u hier vinden.